Olejek lawendowy- właściwości i działanie- dowiedz się kto powinien go stosować
Olejek lawendowy- właściwości i działanie- dowiedz się kto powinien go stosować

Przez pewien okres naszego życia wydaje nam się, że nigdy się nie zestarzejemy. Jednak gdy dostrzegamy pierwszą zmarszczkę czy siwy włos pojawia się większa troska o swój wygląd i młodość. Wraz z wiekiem poszczególne procesy w naszej skórze spowalniają przez co dochodzi do pojawiania się zmarszczek i widocznego starzenia. Początki notuje się zwykle około 25 roku życia, jednak posiadaczki cery suchej z pewnością zauważą pierwsze zmiany zdecydowanie wcześniej już około 20 roku życia. Już tak młode osoby powinny odpowiednio zatroszczyć się o swoją skórę, aby nie dopuścić do jej przedwczesnego starzenia się i umożliwić jej zachowanie pięknego wyglądu. Warto wybrać naturalną pielęgnację. Olejek lawendowy będzie idealnym rozwiązaniem – to naturalne odmładzanie twarzy i pielęgnacja cery dojrzałej. Stosuje się go jednak również w wielu innych przypadkach – warto dowiedzieć się o nim więcej.

Olejek lawendowy – wyjątkowy olejek eteryczny

Według klasyfikacji olejek lawendowy zaliczany jest do olejków eteryczny,jednak jest jednym z nielicznych w tej grupie, który może być stosowany bezpośrednio na skórę twarzy. W takiej formie poleca się go Paniom, na których skórze pojawiają się problemy z jędrnością, zmarszczkami, czy owalem twarzy. Wykorzystując olejek lawendowy doprowadzamy do pobudzenia procesów odnowy naskórka, a jednocześnie wspomagane jest tworzenie nowych komórek. Jego stosowanie w takiej formie powinno odbywać się z umiarem, np. na przemian olejek lawendowy i odpowiedni dla naszej cery krem od FEMI. Warto zwrócić uwagę na wyjątkowe właściwości i wszechstronność zastosowań tego olejku, który specjaliści polecają w działaniach pielęgnacyjnych, prozdrowotnych i terapeutycznych.

Jakie właściwości ma olejek lawendowy?

  • Właściwości pielęgnacyjne,
  • właściwości rewitalizujące,
  • właściwości tonizujące,
  • właściwości przeciwbakteryjne,
  • właściwości przeciwgrzybicze,
  • właściwości przeciwwirusowe,
  • właściwości antyseptyczne,
  • oczyszcza powietrze,
  • właściwości wykrztuśne,
  • właściwości przeciwzapalne,
  • właściwości przeciwbólowe,
  • właściwości rozkurczowe,
  • odmładza skórę,
  • redukuje blizny,
  • poprawia samopoczucie i relaksuje,
  • działaj tonizująco na układ nerwowy.

Gdzie wykorzystywany jest olejek lawendowy?

Szerokie spektrum działania olejku lawendowego i jego uniwersalność pozwalają na wykorzystanie go w terapiach leczniczych, pielęgnacyjnych i wielu innych. Z punktu widzenia kosmetyki olejek lawendowy idealnie sprawdza się w terapii odmładzającej skóry oraz w pielęgnacji cery trądzikowej – również zmniejsza tendencję do pozostawania blizn. Jest on kosmetykiem naturalnym, wszechstronnym i co najważniejsze skutecznym. Znajduje jednak zastosowanie również w łagodzeniu dolegliwości bólowych i napięć nerwowych, pomaga pozbyć się problemów ze snem, działa kojąco po ukąszeniach owadów. Oprócz tego w kosmetyce wykorzystywany jest w celu redukowania blin oraz rozstępów. Pośród pozostałych zastosowań znajdują się również: redukowanie problemów trawiennych, szczególnie powstających na tle nerwowym, zmniejszanie nadmiernego napięcia mięśni, leczenie zapaleń zatok oraz oskrzeli, łagodzenie bólu, przyspieszanie gojenia się ran czy wykorzystanie w okresach rekonwalescencji.

Olejek lawendowy stymuluje procesy regeneracji w skórze, dzięki czemu przeciwdziała pojawianiu się blizn, co widoczne jest szczególnie w przebiegu trądziku. Można wykorzystać go również w pielęgnacji skóry głowy. W celu przeprowadzenia takiego zabiegu niewielką ilość olejku wcieramy w skórę głowy i zostawiamy na około pół godziny, po czym zmywamy wykorzystując delikatny szampon. W ten prosty sposób poprawimy ukrwienie skóry, co przyczyni się do pobudzenia wzrostu włosów. Jest to również skuteczna metoda walki z łojotokiem oraz łupieżem, z uwagi na właściwości przeciwgrzybicze i regulujące pracę gruczołów łojowych. Włosy po zastosowaniu olejku lawendowego będą nawilżone, odżywione i wzmocnione.

Jeśli mówimy o zastosowaniach olejku lawendowego to nie możemy absolutnie zapominać o aromaterapii. Lawenda wyróżnia się bardzo kojącym zapachem, którego wdychanie sprzyja relaksowi i odprężeniu.

W jaki sposób można stosować olejek lawendowy?

Jak już wspomnieliśmy niewielkie jego ilości mogą być rozprowadzane bezpośrednio na skórze, właśnie dlatego często znajdujemy go w kosmetykach. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z dyfuzora lub kominka aromaterapeutycznego w odpowiednich proporcjach i pamiętajmy o wywietrzeniu pomieszczenia. Można również dodać go do oleju roślinnego, którym przeprowadzany będzie masaż ciała lub twarzy osoby dorosłej. Stosuje się go również w refleksologii oraz przy masażu stóp. Po rozcieńczeniu w oleju roślinnym można je również dodawać do kąpieli. Taka kąpiel będzie uspokajająca, zapach olejku sprzyja zasypianiu, pomaga zwalczyć ból głowy i zmniejszyć napięcie mięśni. Z pewnościom po przeprowadzeniu na wieczór takiego rytuału zapadniemy w głęboki i relaksujący sen.

Czy istnieją przeciwwskazania do jego stosowania?

Olejek lawendowy to naturalna substancja, która bardzo pozytywnie oddziałuje na organizm, jednak w okresie ciąży i karmienia piersią warto skonsultować jego użycie z lekarzem. Odradzane jest jednak stosowanie do 5 miesiąca ciąży oraz u dzieci do 6 roku życia. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek olejku warto dowiedzieć się jaki wpływ na nasz organizm mają olejki eteryczne? W laboratorium FEMI stawiamy na ich naturalne, organiczne pochodzenie, proponując produkty najwyższej jakości.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl