Beta-karoten – prowitamina A dla skóry i zdrowia
Beta-karoten – prowitamina A dla skóry i zdrowia

Beta-karoten  – prowitamina A dla skóry i zdrowia

Skóra to najrozleglejszy organ naszego organizmu. To, czym karmimy jej komórki od środka, będzie transparentne dla jej urody. Zdrowy blask to nie frazes, bo w istocie – jesteś tym, co jesz. Beta-karoten to świetny przykład. To prowitamina A, którą dostarcza się dla welwetowego powabu zewnętrzną aplikacją, a druga forma – jako budulec od środka, w pokarmie.

Beta-karoten – występowanie

Beta-karoten to termin lekko zużyty przy temacie bezpiecznego opalania. Inne zalety tej prowitaminy są także bardzo istotne: wzmacnianie układu odpornościowego, wspomaga pracę wzroku, posiada działanie anti-aging.
Beta-karoten to związek organiczny należący do karotenoidów. Tak, sugestia dźwiękowa bierze za rękę marchewkę (wszak: carrot!). Idź więc kolorami po spiżarni! Karotenoidy to naturalne przeciwutleniacze, barwniki roślinne o odcieniach czerwonych, pomarańczowych, żółtych. By nasycić ciało witaminą A najprościej posłużyć się tęczą: jest w marchewkach, pomidorach, morelach, brzoskwiniach, dyniach, boćwinie, batatach, pomarańczach, śliwkach, papryce, fasolce szparagowej (na żółto). Znajdziemy też A przysmak w zielonych – zdominowanych chlorofilem (zielonym barwnikiem) – warzywach: w szpinaku, sałacie, brokułach, fasolce szparagowej (na zielono), koprze, pietruszce.

Wzmacniaj piękno od wewnątrz

Po wstępie pora na przekąski. Dzisiaj bataty. Dostarczasz nimi morza minerałów i witamin, sprawdź wskaźniki, są imponujące. Bez czytania również odczujesz w ciele dobrostan tego składu. C, B6, A, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina, wapń, magnez, fosfor, potasu spore ilości, żelazo, sód oraz cynk – to litania przy batatach. Są dobre, bo odżywcze i smakowite oraz bezpieczne przy polecaniu, bo lekkostrawne. A na dokładkę wskakuje atut pięknej skóry przy batatowej przekąsce. Upiecz je w piekarniku z czosnkiem i rozmarynem lub zrób purée. Świetne na obiad, tak samo jak dobre na przekąskę. Dla urody, wzroku i sił witalnych rozsmakuj się w soku z marchwii. Pięknem skóra się odwdzięczy za łyżeczkę oleju lnianego do napoju. Spróbuj, to bardzo korzystny barter. Beta-karoten z marchewki obniża poziom złego cholesterolu. Jest kluczowy dla zdrowia oczu – upraszczając, hamuje starzenie się i ryzyko chorób wzroku. 

Beta–karoten dla odżywienia twojego wewnętrznego piękna

W kontekście prozdrowotnym koniecznie wymienić należy cechy antyoksydacyjne beta-karotenu. Beta-karoten działa niekorzystnie na wolne rodniki, hamuje rozwój chorób, a dla pielęgnacji i pięknej skóry oznacza to, że będzie starzeć się w wolniejszym tempie. Stres oksydacyjny przyspiesza procesy starzenia, wiotczenia. Niech więc sok marchewkowy dla urody będzie jak kawa na rozbudzenie, codzienną rutyną. A może ją zastąpi? Nasycona antyoksydantami jest też matcha. Ależ to godny ekwiwalent dla espresso! Rytuał włoski przeplataj z japońskim. Jadłospis jest nudny, jeśli jest ciągle o tym samym. Ciało (i umysł!) łaknie nowych bodźców na budulec oraz dobrego odżywienia. Matcha, sok z marchwi, kawa – możesz zawsze ustawić trzy napoje przed śniadaniem, jeśli dasz radę. 

Beta-karoten w kosmetykach Laboratorium FEMI

Jeśli beta-karoten w FEMI, to COCOA SAMBA. Olejek słoneczny to ekspert od bezpiecznego opalania, solidny opiekun złocistej opalenizny. Regularne stosowanie welwetowego olejku to miękka i zdrowa skóra, utrzymana w elastycznej kondycji.
Pomarańczowy beta-karoten jest w naszej skórze, część się tam magazynuje i nadaje jej swoisty odcień. Prowitamina A zapobiega powstawaniu przebarwień skórnych, ma funkcję ochronną podczas opalania, ot, taka naturalna bariera, którą koniecznie należy wesprzeć filtrami przeciwsłonecznymi podczas ekspozycji na słońce. Dlatego w COCOA SAMBA jest koktajl olejów roślinnych, które działają jak naturalny filtr słoneczny, a po sezonie nasycają skórę odżywieniem, regenerują po suchych kąpielach. Stosowanie Olejku słonecznego jesienią przedłuża nam wonią okres wakacyjny, to dla dobrego sampoczucia, jeśli zderzenie pór roku jest zbyt drastyczne. Walory estetyczne są równie wyraźne – naturalne oleje (z masłosza, sezamowy, z nasion malin, z miąższu brazylijskich owoców Buriti, kokosowy tłoczony ze świeżych owoców kokosa) przedłużają utrzymywanie się opalenizny. W rozszerzonej nazwie kosmetyku po opalaniu (w trakcie i przed) zapisaliśmy regenerujący. Nie pozostawiajmy skóry bez opieki po letnich ekscesach słonecznych.

Olej buriti – właściwości, zastosowanie

Olej buriti, nasza bio chluba w recepture COCOA SAMBA, pochodzi z upraw zrównoważonych. W INCI widnieje jako: MAURITIA FLEXUOSA FRUIT OIL. Dzisiaj dłużej o nim, ponieważ nasycony jest tytułowym składnikiem. Jest niezwykle bogatym źródłem karotenoidów i tokoferoli, dlatego posiada mocno pomarańczowy kolor. COCOA SAMBA dzięki temu może wzmacniać skórę i odżywieniem, i kolorem, chronić przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, a także przed stresem oksydacyjnym. 

Buriti olej otrzymywany jest na zimno z pulpy owocu palmy amazońskiej, zawiera kwasy: palmitynowy, oleinowy i linolenowy. Jego wszechstronne właściwości zapewniły mu obecność  jako kluczowy element zabiegów odmładzających, regenerujących po słońcu, a także w celu regeneracji bardzo suchej i zniszczonej skóry. Cenne właściwości i kojące działanie oleju buriti:

  • dogłębnie nawilża, opiekuje się suchą i dojrzałą skórą, także popękaną, łąknącą odbudowy

  • zapewnia wzmocnienie właściwego poziom kolagenu i elastyczności w skórze

  • stosowany w kuracjach zniszczonej skóry, przy bliznach, poparzeniach, ranach

  • chroni przed stresem oksydacyjnym, niszczy wolne rodniki

  • wspaniały w pielęgnacji skóry trądzikowej, przy wysypkach, zaczerwienieniach, przebarwieniach

  • działa przeciwzmarszczkowo, przeciwstarzeniowo

  • naturalny filtr przeciwsłoneczny

  • w kuracjach skóry głowy oraz włosów. 

Oleje bazowe – aromaterapeutyczne BHP

Oleje bazowe – tak skrótowo mówimy o naturalnych zimnotłoczonych olejach z roślin. Nazwa wskazuje na podstawę – w pielęgnacji oleje bazowe są nośnikiem wybranych olejków eterycznych. To bardzo ważne w aromaterapeutycznych kuracjach. Olejki eteryczne, jako mocno skoncentrowane substancje, muszą być rozcieńczane przed użyciem. Wykorzystują to fitoterapeuci, masażyści, terapeuci w swoich zabiegach i kuracjach, a także producenci kosmetyków oraz my w naszym Laboratorium. Oleje nie są tylko narzędziem dla waloru terapeutycznego olejku eterycznego, same wnoszą wyjątkową jakość: posiadają szereg składników aktywnych prozdrowotnie działających dla organizmu i skóry. Są odżywcze, regenerujące. Potrafią ukoić skórę i przyspieszyć gojenie, niwelują blizny, rozprawiają się z cellulitem i rozstępami. Rośliny olejkodajne to skarby od matki ziemi. 

 

Laboratorium FEMI poleca:

Olejki eteryczne w COCOA SAMBA (tak pachnie Orient, tak pachnie lato):

 

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny. Nie są to porady medyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl