Koenzym Q10 w kosmetyce - czym jest, jakie ma znaczenie i czemu pojawia się w produktach odmładzających?
Koenzym Q10 w kosmetyce - czym jest, jakie ma znaczenie i czemu pojawia się w produktach odmładzających?

Problem starzejącej się skóry dotyka kobiety i mężczyzn w każdym wieku, jednak szczególnie zaczyna dokuczać nam po 30. roku życia. W związku z tym przemysł kosmetyczny stale opracowuje nowe składniki, które mogą być skuteczne w kuracjach przeciwstarzeniowych. Jednym z nich jest koenzym Q10, który pojawia się w wielu kremach odmładzających i kosmetykach do skóry dojrzałej. Z czego dokładnie składa się ta substancja, jakie ma właściwości i jak możemy ją wykorzystać do pielęgnacji naszej skóry?

Co to jest koenzym Q10?

Koenzym Q10 to substancja witaminopodobna, która jest wytwarzana przez organizm i znajduje się we wszystkich komórkach ciała. Jest on ważny dla ich prawidłowego funkcjonowania, zwłaszcza tych, które tworzą mięśnie. Koenzym Q10 pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, co oznacza, że może poprawić przepływ krwi i dotlenienie całego organizmu, dzięki czemu suplement ten jest przydatny dla osób aktywnych lub cierpiących na choroby serca.

Jakie są właściwości koenzymu Q10?

Główną i uznawaną za najważniejszą jest to, że bierze on udział w produkowaniu tzw. czystego paliwa dla komórek, czyli ATP. Koenzym Q10 działa również jako przeciwutleniacz i wymiatacz wolnych rodników, co oznacza, że zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom błon komórkowych. Chroni również nasze DNA przed uszkodzeniem przez promienie UV!

Ponadto pomaga również w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, stabilizując je przed uszkodzeniami i zapobiegając przenikaniu toksyn do skóry tak łatwo, jak mogłoby to mieć miejsce, gdybyśmy nie mieli wystarczającej ilości koenzymu Q10!

Jakie są źródła koenzymu Q10?

Koenzym Q10 jest naturalnie wytwarzany przez organizm ludzki. Enzym ten występuje w największym stężeniu w tkankach, które są wykorzystywane do produkcji energii (takich jak serce i mięśnie). Organizm wytwarza go naturalnie z pokarmów zawierających kwas linolowy lub kwas alfa-linolenowy (kwasy tłuszczowe omega 3).

Istnieje wiele źródeł CoQ10: soja, tuńczyk i makrela, łosoś, wątroba i nerki wołowe, wątroba i serce kurczaka. Inne naturalne źródła koenzymu Q10 to ekstrakt z drożdży, ekstrakty z mączki sojowej, takie jak lecytyna, która zawiera od 1 do 5% koenzymu Q10, w zależności od ilości tłuszczu wyekstrahowanego podczas przetwarzania; kiełki lucerny, które zawierają około 100 mg, kiełki brokułów zawierające około 200 mg,kiełki kalafiora o podobnym poziomie, ale wyższej zawartości witaminy C niż kiełki brokułów.

Możemy więc dostarczać go wraz z dietą, suplementami i stosując odpowiednie kosmetyki. Badania dowodzą, że w produktach kosmetycznych ma on bardzo wysoki poziom przyswajalności. Dlatego polecamy nasz krem odmładzający pod oczy CITISIME, w którego składzie znajduje się właśnie Koenzym Q10.

Kosmetyczne działanie koenzymu Q10

Jako składnik kosmetyków koenzym Q10 ma kilka efektów, które sprawiają, że jest on pożądany w pielęgnacji skóry:

  • Działanie przeciwstarzeniowe - Koenzym Q10 jest przeciwutleniaczem i może chronić przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu stanowi idealny dodatek do produktów przeciwstarzeniowych, których celem jest zapobieganie widocznym oznakom starzenia się skóry, takim jak zmarszczki i plamy starcze.

  • Przeciwzapalne - Koenzym Q10 wykazuje właściwości przeciwzapalne, co oznacza, że może być w stanie zmniejszyć zaczerwienienie i obrzęk u osób cierpiących na trądzik lub inne stany zapalne, takie jak trądzik różowaty czy egzema.

  • Największe stężenie koenzymu Q10 znajduje się w mitochondriach - strukturach w każdej komórce odpowiedzialnych za wytwarzanie energii - dlatego składnik ten może również odgrywać rolę w ochronie zdrowia mitochondriów.

Jakie jest zastosowanie koenzymu Q10 w kosmetyce?

Koenzym Q10 to naturalny składnik stosowany w kosmetykach, który pomaga skórze zachować młodość i zdrowie. Jest silnym przeciwutleniaczem, znanym również jako ubichinon lub coq10, który chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Stosowany miejscowo koenzym Q10 pomaga zachować młody i zdrowy wygląd skóry, zmniejszając widoczność drobnych linii i zmarszczek, dzięki czemu skóra staje się jędrniejsza i gładsza.

Koenzym Q10 jest odpowiedni jako składnik kosmetyków do wszystkich rodzajów skóry

Koenzym Q10 jest odpowiednim składnikiem dla wszystkich rodzajów skóry. Jest on przeciwutleniaczem i ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może chronić skórę przed zewnętrznymi czynnikami stresogennymi, takimi jak zanieczyszczenia i promienie UV. Ponadto pomaga naprawiać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki w komórkach skóry.

Pojawia się w kremach przeciwzmarszczkowych i kremach nawilżających. Choć jego popularność trwa od stosunkowo niedawna, to od dziesięcioleci stosuje się go w kosmetykach w celu poprawy ich właściwości. Substancja ta występuje naturalnie w naszym organizmie, a jej rolą jest ochrona komórek przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Pomaga również zachować poziom kolagenu i elastyny, które są niezbędne dla jędrności i elastyczności skóry. Można zatem powiedzieć, że CoQ10 jest jednym z najskuteczniejszych składników odmładzających skórę i nadających jej młody wygląd. Opóźnia procesy starzenia, takie jak zmarszczki czy obwisła skóra, dzięki czemu produkty wzbogacone o ten składnik są doskonałym wyborem dla każdego, kto chce zachować zdrowy i promienny wygląd twarzy.

Koenzym Q10 i przeciwwskazania do jego stosowania

Jest on substancją nietoksyczną i bardzo bezpieczną, może mieć więc zastosowanie terapeutyczne, jak i profilaktyczne. Istotne jest również aby zwrócić uwagę na fakt, iż posiada on zdolność obniżania ciśnienia, w związku z czym osoby, które z natury mają niskie ciśnienie powinny wykazać się pewną ostrożnością w jego stosowaniu. Szczególnie dotyczy to jednak suplementacji, przed którą powinniśmy poradzić się lekarza. Poza tym nie występują żadne przeciwwskazania do jego stosowania, a w formie, w jakiej pojawia się w produktach kosmetycznych jest bardzo dobrze tolerowany.



Powyższe informacje mają charakter edukacyjny. Nie są to porady medyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl