Paczuli i róża – królowe aromaapteczki i amorterapii
Paczuli i róża – królowe aromaapteczki i amorterapii

Paczuli i róża – królowe aromaapteczki i amorterapii

Kobiety, które inspirują pracę i codzienność w Laboratorium FEMI, ze względu na wyraziste cechy i atuty kojarzą się z konkretnym zapachem, kwiatami i wonnościami. Różana aura z nutami paczuli to zachwycająca Vivien Leigh, ikona kina, wybitny talent i nieprzeciętna uroda. Elegancja ponadczasowa, klasyczna etykieta, wiara w miłość, która nadaje sens życiu – to jej atrybuty. A one pachną: zmysłowo różanie, słodko-kamforowo.  

W tym artykule opisujemy:

  • powab i magnetyzm Vivien Leigh

  • olejek eteryczny paczulowy – jego skład aktywny i właściwości

  • piękno kwiatu róży w symbolach, na toaletce, w alkowie i radości życia

  • olejek różany – najcenniejszy ze wszystkich

  • walory olejku różanego w kosmetykach FEMI

  • jak wykonać masaż głowy afrodyzjakalnymi olejkami.

Vivien Leigh – angielska róża

Aktorkę porównywano w zachwytach do angielskiej róży. Różany ogród jej walorów ma wplecioną paczulkę wonną między krzewami. Vivien urodziła się w Indiach. W tamtym rejonie świata olejek eteryczny paczuli jest bardzo powszechny. Popularny również w ajurwedzie, czyli starohinduskiej sztuce leczenia. Paczula pachnie tajemniczo, zmysłowo, mokro ziemiście, słodko i korzennie. Vivien Leigh miała szansę wzrastać w innej kulturze niż europejska, wzbogacać swoją osobowość o różnorodne konteksty. Ciekawość do świata i nieustanny samorozwój były częścią jej zawodu i codzienności.

Vivien uwielbiała rośliny, była miłośniczką powabu, piękna, ogrodu. Dbała o swoje otoczenie, była estetką. Róże pielęgnowała w swoim ogrodzie, zawsze miała je we flakonach. Dobierała perfumy, które różę faworyzowały. Zaryzykujmy w ciemno, zgadując przeszłość, że pewnie się z nią integrowały znakomicie. O paczuli w kontekście aktorki piszemy nie tylko ze względu na indyjskie dzieciństwo. Jej życie było bogate w miłość, przeżywanie – i to wielokrotne, ba! na scenie! – gęste i intensywne. Pasja do aktorstwa, życie pełne miłości i zaangażowania – nie każdy się na to potrafi zdobyć. Była silną a eteryczną kobietą, przebojową chociaż skromną, skuteczną i sprawczą. Obok jej biografii stawiamy flakonik z paczuli, emanują podobną siłą, zauraczają bliźniaczą urodą.
Vivien należała do elity – z manier i etykiety wzorowa dama, wykształcona, stylowa, elegancka. Tu objawia się jako róża. Postaci, które kreowała, to całe spektrum kobiecych charakterów, najważniejsze heroiny teatru, najbardziej rozpoznawalne bohaterki kina. Scarlett O'Hara w „Przeminęło z wiatrem”, Myra z „Pożegnalnego walca”, Blanche – „Tramwaj zwany pożądaniem”, Anna Karenina, Ofelia, Kleopatra. Same perły! Same róże!

Olejek eteryczny paczulowy – skład aktywny

Obok przepisów na afrodyzjakalne rytuały częstujemy garścią wiedzy. Oto metryczka olejku eterycznego z brodźca palczatki, czyli Pogostemon cablin (Blanco) Benth. Otrzymuje się go poprzez destylację parową sfermentowanych liści. Pachnie słodko, drzewnie, korzennie, głęboko, piżmowo-kamforowo. To zapach trwały, mistyczny towarzysz, który za dnia harmonizuje i motywuje do działania, a wieczorem otula, koi, odgradza od niepokojów.
Olejek paczulowy to skarbnica seskwiterpenów, takich jak alfa-bulnezen, alfa-guajen, sejchelen, alfa-paczulen czy beta-kariofilen. Niezmiernie ważny – bo nadający charakterystyczny ton zapachowy – jest tu paczulol, obficie występujący w naszym Olejku. W aromaterapii Olejek ceniony jest za właściwości rozkurczowe, uspokajające, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, fotoprotekcyjne. Jest antyoksydantem.
Wykorzystuje się jego dobroczynne działanie na skórę w przypadku egzem, popękanej i zniszczonej skóry czy skłonnej do wyprysków. Sięga się po niego w przypadku ugryzień owadów, a także przy opryszczce.

Olejek paczulowy – zastosowanie

Produkuje się go w Indonezji, południowych Chinach, na Mauritiusie. W Laboratorium FEMI pracujemy z Olejkiem ze Sri Lanki.
Olejek paczulowy ma tę interesującą właściwość, że aplikowany w małych ilościach pobudza, a stosowany w większych dawkach – uspokaja. Zapach olejku kojarzy się z Dalekim Wschodem. Tam ziele paczuli wonnej używa się do aromatyzowania szaf z garderobą, aby ładnie pachniała i była chroniona przed molami.
Olejek paczulowy stosowany do masażu głowy i perfumowania włosów uspokaja, rozprasza lęki i działa przeciwzapalnie na skórę głowy. Włosy po zabiegu pachną urzekająco, kusząco i tajemniczo.

Olejek paczuli – zastosowanie, właściwości i zapach 

Działanie terapeutyczne Olejku paczulowego aromaterapeuci wykorzystują w kuracjach układu nerwowego, pokarmowego, krążenia, przy niwelowaniu bólu. Wpływ na samopoczucie i psychikę ma niesamowity: działa uspokajająco, antydepresyjnie. Paczulę stosuje się przy przestymulowaniu psychicznym i wyczerpaniu. Jako afrodyzjak i tonik na emocje jest remedium na niskie libido. Flakonik paczuli jest w aromaapteczce wyjątkowym Olejkiem – o niepowtarzalnym zapachu, kojącym działaniu i z kompetencjami solidnego remedium. Olejek paczulki wonnej świetnie komponuje się z innymi – potestuj, na ile pozwolą twoje olejkowe zasoby i fantazja, sprawdź w femicznej metryczce, z którymi najlepiej harmonizuje. Jest to także zapach kompletny – funkcjonuje jak dobrze skomponowane perfumy.
Paczula pachnie jednocześnie lekarstwem i zaproszeniem do alkowy. Tradycyjnie już od czasów starożytnych Olejek był stosowany jako balsam na dolegliwości skórne oraz jak lekarstwo. I tak długa też jest historia paczuli jako afrodyzjaku. Znane były właściwości rozluźniające oraz wonne wici paczulki wonnej. 

Olejek eteryczny różany – luksusowa aromaterapia

Róża to luksus i elegancja. Zapach kwiatu róży jest niepodrabialny i choć powszechnie znany, to nadal woń dla koneserów. Królowa kwiatów, a wśród olejków eterycznych – złoto. Jest najdroższy, najwszechstronniejszy, najbardziej pożądany. Róża postrzegana jest jako kwiat doskonały. A olejek różany towarzyszy człowiekowi od niepamiętnych czasów. Jego właściwości terapeutyczne są niezwykle rozległe i często niemożliwe jest, by zastąpić go innym.
Vivien Leigh była określana angielską różą. Ten przydomek wskazuje na jej wyjątkowość, niepowtarzalność i królewskość. Była niesamowitą kobietą, z wrodzonym taktem, urodą ruchu i kompetencjami w etykiecie. Biografie rozpisują się nie tylko o jej talencie i liście ról, które odgrywała tak, że obezwładniała widownię. Była też doskonałą gospodynią i wydawała perfekcyjne przyjęcia. Lubiła ludzi i potrafiła cieszyć się życiem. Wiedziała, jak wieść swoją codzienność, by miała szansę rozkwitać i obdarowywać soczyście, pełnie.
Nasza angielska róża miała swoje ulubione perfumy – różane Joy Jeana Patou. Pachniały kwiatem róż najobficiej, wyczuwalne były też piżmo i jaśmin. Otulała się nimi, ubierała je przez całe życie, odkąd pojawiły się na rynku w roku 1930. Były reklamowane jako symbol humoru, wyrafinowania i radości życia. Jej toaletka zapewne była uporządkowaną i pastelową przestrzenią. Wśród puderniczek i ulubionych flakonów mogły leżeć wachlarze i eleganckie rękawiczki. Może przywiozła z podróży paczulowy olejek, może kropiła nim szale i torebki. I pewnikiem w wazonie był kwiat róży. 

Róża – królowa kwiatów

Odprężający zapach róż doceniano w starożytnym Rzymie, gdzie całe kwiaty wplatano w wieńce nowożeńców, a łoże panny młodej obsypywano płatkami róży. Zwyczaj perfumowania pomieszczeń dotarł tam z Grecji i Orientu.
Woda służąca do kąpieli w bogatych domach była nawaniana płatkami róż, wysypywano je na podłogi w domach i wypychano nimi materace do spania. Kleopatra spała na wypełnionej płatkami róż poduszce – dla regenerujących i pięknych snów. Wspaniała i piękna róża – wywołując romantyczne uczucia, przywołując piękne wspomnienia – jest nieodzownym atrybutem płodności i miłości. Najbardziej zmysłowa jest róża czerwona, symbol gorących namiętności.
Wedle wierzeń Wschodu olejek różany wypłynął wprost z krwi bogini Wenus. Mistrzowie Ajurwedy wykryli jego silny wpływ na czakrę serca, a lekarze TMC odkryli jego naturę Jin – czyli kobiecą. Zapach olejku różanego jest istotnie niezwykle romantyczny, wręcz upojny, idealnie rozluźnia napięcia psychiczne. A my w Laboratorium FEMI odkryliśmy, że nie sposób zastąpić Wody Różanej na pierwszym miejscu w INCI naszych kosmetyków. Jest to hydrolat aktywny, czyli działa. A dla skóry to oznacza, że jest wzmacniana codzienną dawką dóbr z róży i może budować odporność z nawilżenia, odżywienia i silnych naczynek. Róża oznacza tu obfitość i działanie. 

Olejek różany – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

Oleum rosae to łacińska nazwa naszego aromaterapeutycznego złota. Olejek różany otwiera serce na miłość. Jest wytwornym eliksirem, afrodyzjakalnym zaklęciem. Otrzymywany jest poprzez destylację świeżych płatków róż. To bardzo bogaty kwiatowy zapach. Jest trwały, nieco słodki, ale też wytrawny. Nie można pomylić go z zapachem absolutu różanego. Jest inny i ma szersze spektrum terapeutycznego działania. Nie da się określić go inaczej niż różany. Zawiera około 500 składników aktywnych!

Olejek różany w kosmetykach Laboratorium FEMI

W Laboratorium FEMI pracujemy z olejkiem z bułgarskiej organicznej plantacji. Produkuje się olejek również we Francji, Turcji i Maroko. Z 3 000–4 500 kilogramów świeżych płatków róż otrzymuje się średnio kilogram olejku. 

Bardzo wysoko cenimy olejek różany za jego właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, skuteczne wsparcie dla pękających naczynek. Jest cennym prezentem dla suchej i potrzebującej odżywienia skóry, przyjazny dla każdego typu cery. Olejek różany pachnie niezwykle elegancko, wyszukanie i tajemniczo. Zapach rozkwita, nie jest oczywisty, odkrywa swoją pełnię jak pączek kwiatowy. Walory estetyczne są integralne z kojącym wpływem na psyche, poprawia nastrój, nasyca aurę malowniczo. Pielęgnacja różana jest wytworna i niezwykle zmysłowa. Olejek różany zapewnia bogaty skład naszym recepturom.

Olejek różany z róży damasceńskiej zawarty jest w kosmetykach FEMI:

Miłosny rytuał z olejkiem paczulowym i różą

Inspiracja elegancją Vivien Leigh poprowadziła nas w stronę absolutnej pielęgnacji, różanego otulenia. Stwórz rytuał dla siebie lub bliskiej ci osoby. Wyciszająca i odprężająca moc masażu głowy najwybitniejszymi afrodyzjakami w postaci olejków eterycznych wyczaruje piękny wieczór. Aromaterapeutyczne masaże głowy to orientalny obyczaj. Silnie działają na umysł (a mózg to wszak najbardziej erogenna strefa!), zmysły dotyku i węchu. Cząsteczki lotne z olejków najszybciej docierają właśnie do mózgu. Dzięki takiej sesji nie tylko serwujemy sobie miłość w pielęgnacji, to także rozjaśnienie percepcji, otworzenie serca na radość życia.
Wypróbuj! Zmieszaj Olejki z olejem bazowym – może to być olej tsubaki (10 ml). W przepisie:

Odpręż się, zamknij oczy, poczuj dotyk na skórze głowy, relaks w całym ciele. Zadbaj o okoliczności i całokształt rytuału. Z self love nie można przesadzić. Zaparz pączki róży, spijaj filiżankami antyoksydanty i witaminę C. A przekąszając konfitury z dzikiej róży, dostarczysz sobie kolejnej porcji wspaniałego nastroju. Uważa się, że taki deser podnosi poziom serotoniny. Możesz sięgnąć po kalendarz ogrodowy i zielniki, by zaplanować przetwory na ten rok. Sięgnij po miłość z ogrodów, pól i łąk. Świat się dzieli, więc i ty oddawaj mu to, co z ciebie najlepsze.

Do masażu głowy potrzebujesz z Laboratorium FEMI:

Olejek różany jest w naszych kosmetykach:

Woda Różana dopełni twoje afrodyzjakalne rytuały.

 

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny. Nie są to porady medyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl