Węgiel aktywny i jego zastosowanie w kosmetykach - co warto o nim wiedzieć?
Węgiel aktywny i jego zastosowanie w kosmetykach - co warto o nim wiedzieć?

Każda z nas w składach kosmetyków znajduje wiele składników, o których pozytywnym oddziaływaniu na skórę nie miała pojęcia. Zwykle zwracamy uwagę na te najważniejsze i nie wgłębiamy się w każdy z nich. Od pewnego czasu w wielu produktach można znaleźć węgiel aktywny. Przez niektóre media związane z urodą został on nawet ochrzczony mianem „czarnego złota”, co przy analizie jego działania wydaje się w pełni uzasadnione. Węgiel aktywny wyróżnia się bowiem zarówno właściwościami leczniczymi, jak i pielęgnacyjnymi. Z pewnością więc jest to składnik, o którym warto dowiedzieć się nieco więcej, a może nawet znaleźć dla niego miejsce wśród swoich domowych kosmetyków.

Węgiel aktywny – czym jest „czarne złoto”?

W pierwszym odruchu można pomyśleć, że to jedynie nazwa i tak naprawdę nie będzie on miał nic wspólnego z węglem, który znamy z apteki na problemy z układem pokarmowym, czy ten wykorzystywany w energetyce, a może w przemyśle papierniczym do tworzenia niesamowicie pięknych rysunków. Nic bardziej mylnego! To dokładnie ten sam węgiel jednak w całkowicie czystej postaci. Nie znajdziemy w nim toksyn. Składa się on z sadzy i w pewnej części z drobinek grafitu. Jego wykorzystanie jest uzasadnione, gdyż toksyn istotnie w nim nie znajdziemy, jednak wyróżnia się on wyjątkową wręcz zdolnością ich pochłaniania, tzw. absorpcji.

W jaki sposób węgiel aktywny może zostać wykorzystany w kosmetykach?

Węgiel aktywny doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej oraz tłustej. Jest to składnik chętnie stosowany, gdyż jego otrzymanie nie jest kłopotliwe, jest on tani i nietoksyczny – właśnie dzięki temu doskonale sprawdzi się w wielu produktach kosmetycznych. Medycyna docenia węgiel aktywny jako skuteczne remedium na biegunkę, wzdęcia czy niestrawność. W kosmetykach wykorzystuje się jego umiejętności pochłaniania toksyn, czyli „zbierania” zanieczyszczeń ze skóry. Jednocześnie pochłania on również nadmiar sebum i zrogowaciały naskórek.

Poza tym wykazano, że węgiel aktywny wykazuje również działanie rozjaśniające, antybakteryjne, przeciwzapalne oraz kojące. Dzięki temu doskonale sprawdza się w kosmetykach, których zadaniem jest oczyszczanie cery. Specjaliści coraz chętnie polecają węgiel aktywny na skórę, gdyż okazuje się, że jeśli jest stosowany w sposób regularny, pozwala na skuteczne złagodzenie stanów zapalnych na skórze oraz usunięcie zaskórników czy skuteczne niwelowanie przebarwień. Jednocześnie po takim nawet domowym zabiegu będziemy mieć poczucie odświeżenia i ukojenia. Węgiel jest składnikiem pochodzenia naturalnego, warto również zaznaczyć, że jego stosowanie nie prowadzi do pojawiania się żadnych alergii i nadwrażliwości.

W jakich produktach kosmetycznych znajdziemy aktywny węgiel?

Węgiel aktywny ma szerokie zastosowanie i pojawia się w coraz większej ilości produktów kosmetycznych, a nawet staje się ich głównym składnikiem. Obecnie z łatwością nabędziemy:

  • mydła z aktywnym węglem,

  • żele myjące z aktywnym węglem,

  • peelingi z aktywnym węglem,

  • szampony do włosów z aktywnym węglem,

  • maseczki z aktywnym węglem,

  • żele pod prysznic z aktywnym węglem,

  • pasty do zębów z aktywnym węglem (działanie wybielające).

Kto powinien sięgać po kosmetyki, w których składzie znajduje się aktywny węgiel?

Zdaniem kosmetologów i dermatologów „czarne złoto” z uwagi na swoje właściwości powinno być obowiązkowe dla posiadaczek cery tłustej, trądzikowej i mieszanej. Wszelkie środki do oczyszczania skóry z zawartością tego składnika pozwolą na skuteczne pozbycie się zaskórników, pomogą z normalizować produkcję sebum i wpłyną pozytywnie na procesy rogowacenia naskórka. Warto więc sięgnąć po maseczki, peelingi, żele czy mydła i wyraźnie odświeżyć wygląd i kondycję skóry. Doskonałym uzupełnieniem po takim czarnym zabiegu będzie nałożenie Kremu odżywczego ROSE na noc od FEMI. Zawarte w nim naturalne składniki aktywne takie jak: sok z róży stulistnej, owoców goji i liści rozmarynu, sprawią, że nasza skóra będzie optymalnie nawilżona i wzmocnią naturalne bariery ochronne naskórka.

Kolejną grupa osób, której poleca się stosowanie kosmetyków z węglem aktywnym są te, u których występują wyraźne podrażnienia. Węgiel aktywny sprzyja ich regeneracji. Jednak tutaj również przyda się odpowiedni krem nawilżający, który sprawi, że skóra będzie wyglądać zdecydowanie piękniej.

Czy warto stosować kosmetyki w węglem aktywnym?

W laboratorium FEMI doceniamy to co naturalne, dobre i bezpieczne dla skóry, a taki właśnie jest węgiel aktywny. Z pewnością warto na niego postawić i wypróbować produkty, które go zawierają jeśli borykamy się z jakimikolwiek problemami skórnymi. Zaliczymy do nich trądzik, jak i wszelkie podrażnienia i przebarwienia. Jest to doskonała droga do uzyskania pięknej skóry, a nawet białego uśmiechu.

 

 

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny. Nie są to porady medyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl